Aftersale

het veilinghuis van NRC Handelsblad

 

FAQ (frequently asked questions) – Veelgestelde vragen

Waarom NRC veilingen?
Lezers van NRC Handelsblad hebben vaak gedeelde interesses. Een werk in het bezit van de ene lezer zou daarom ook in de smaak kunnen vallen bij een andere lezer. En er is een grote kans dat wie prijs stelt op een kwaliteitskrant ook de voorkeur geeft aan hoogwaardige stukken.

Waarom in samenwerking met Adams Amsterdam Auctions?
Adams is een gerenommeerd Amsterdams veilinghuis, bekend van onder andere de veiling van Het Grachtenhuis, van het manuscript van Ik Jan Cremer en van een groot aantal bijzondere collecties, zoals recent die van couturier Frans Molenaar. Adams beschikt over een groot netwerk van externe experts zodat alle stukken door de beste specialisten kunnen worden beoordeeld.

Waarom wordt er via Invaluable geboden?
Invaluable is het grootste veilingplatform ter wereld. Het biedt een zeer stabiele en veilige faciliteit om deel te nemen aan een online veiling. Vanuit uw stoel kunt u het biedverloop volgen, zelf bieden en er zeker van zijn dat uw hoogste bod ervoor zorgt dat het werk ook aan u wordt toegeslagen. Wordt er kort voor het verstrijken van de tijd nog geboden, dan wordt de termijn om te bieden gewoon verlengd. Op deze manier wordt gegarandeerd dat wie het meeste over heeft voor een kavel ook de winnende bieder is. Invaluable biedt ook een betrouwbare app aan waarmee u zelfs onderweg, via uw smartphone, kunt bieden.

Meebieden op de veiling

Hoe kan ik bieden?
Bieden is simpel. Bekijk het stappenplan Als u bent ingeschreven kunt u direct een bod uitbrengen door in de online catalogus een bedrag in het vak naast de beschrijving in te vullen. U kunt besluiten om de startprijs of een eerdere bieding te verhogen of direct uw maximum invoeren. Het systeem biedt dan namens u tot uw maximum bereikt is en dit alleen zolang andere biedingen dit nodig maken. Uw winnende bod is daarmee gegarandeerd ook de laagste prijs waarvoor het kavel te koop was. U kunt ook wachten tot de laatste dag en meebieden als het kavel aan de beurt is. U kunt dan per bod beslissen of u door wilt gaan.

Welke garanties heb ik als koper?
In tegenstelling tot een aantal andere online-veilingen zijn alle stukken ook fysiek ingezameld door NRC Veilingen en vervolgens nauwgezet beoordeeld en beschreven door deskundigen. De authenticiteit is dus gegarandeerd. In het zeldzame geval dat een aankoop niet aan de beschrijving mocht voldoen, krijgt u zonder meer het volledige aankoopbedrag terug. Maar dit is nog nooit voorgekomen.

Kan ik een bod annuleren?
Ja, tot twee uur voor het begin van de veiling. Er geldt wel een maximum van drie biedingen die geannuleerd kunnen worden.

Kan ik telefonisch bieden?
De online biedfaciliteit maakt telefonisch bieden eigenlijk overbodig. Uiteraard kan bij zeer kostbare stukken altijd een passende oplossing worden gevonden.

Waarom is kopen via Invaluable veilig?
Invaluable is het grootste online veilingplatform ter wereld. Persoonsgegevens, biedhistorie en de veiling zelf zijn strikt van elkaar gescheiden. De enige die iets aan uw biedingen kan veranderen, bent u zelf. Sterker nog, u bent zelfs de enige die kan zien tot welk bedrag u geboden heeft. Daar kan dus niemand misbruik van maken.

Hoe kan ik zien wat er al geboden is?
U gaat naar de catalogus op Invaluable en ziet links boven het eerste lot ‘Sort by:’ staan. Hier selecteert u ‘Bids placed: High to low’ en vervolgens verschijnen de uitverkoren lots in de volgorde van de meeste biedingen. Er zit soms wat vertraging in deze functie, dus wilt u de status van een bepaald lot weten dan is het verstandig om dat via het zoekveld te benaderen.

Hoe kan ik zien of mijn bod het hoogste is?
Iedere bieder krijgt per omgaande een bevestiging van Invaluable dat zijn bod geaccepteerd is. Biedt een andere gegadigde hoger dan krijgt u ook daarvan weer bericht. In de catalogus staat bovendien ‘Current bid’ met een bedrag en een versleutelde aanduiding van de naam waarmee u zich heeft ingeschreven: de eerste en de laatste letter van die naam met vier sterretjes ertussen. Heeft u hetzelfde bod gedaan, maar klopt de naam niet, dan waren er meer bieders met hetzelfde bod en dient u het bod te verhogen om als winnende bieder uit de strijd te komen.

Wat zijn de veilingkosten?
NRC veilingen berekent 20% opgeld over de hamerprijs en een vergoeding van 3% voor Invaluable.

Is er BTW verschuldigd?
Ja, maar niet over de hamerprijs, alleen over het opgeld wordt 21% berekend.

Hoe werkt de betaling?
Succesvolle bieders ontvangen direct na de veiling automatisch een factuur die per bankoverschrijving of creditcard kan worden voldaan. Ze kunnen ook bij het afhalen van hun aankopen betalen (pin, contant en creditcard).

Wanneer kan ik mijn aankoop afhalen/wordt mijn aankoop bezorgd?
U kunt uw aankoop afhalen vanaf de dag na de veiling, tijdens werkdagen van 10 – 17 uur op het kantoor van Adams. Herengracht 458 bg, 1017 CA AMSTERDAM. Wilt u uw aankoop thuisbezorgd krijgen, dan gebeurt dit direct nadat u de – aangepaste - factuur inclusief verzend- of bezorgkosten hebt voldaan.

Inzenden voor de veiling

Wat zijn de kosten voor de inzender?
Onze commissie is afhankelijk van de geschatte opbrengst en bedraagt gewoonlijk 10 - 25% van de hamerprijs. Dat zijn in de eerste plaats de kosten van opname in de veilingcatalogus: fysieke beoordeling door externe experts, professionele fotografie, onderzoek en beschrijving. Daarnaast zorgen we voor actieve aanbieding en presentatie op de kijkdag. Verder nemen wij alle kosten voor onze rekening, met uitzondering van verzekering en opslag (1%). Wordt het werk niet verkocht dan betaalt u niets.

Is er BTW verschuldigd?
Nee, onze commissie is inclusief BTW voor particuliere inzenders.

Kan ik een minimumprijs vaststellen?
Uiteraard bent u de eigenaar en kunt u bepalen wat uw minimumprijs is. Op onze beurt beoordelen wij als verkoper of aanbieding voor dat bedrag wel zinvol is. Ligt de door u gewenste minimumprijs boven het bedrag waarvoor onze experts een kunstwerk taxeren dan nemen wij het niet op in de veiling.

Hoe worden de werken beoordeeld?
Op basis van uw gegevens sturen we u een indicatie van de verwachte opbrengst met een voorstel tot veiling. Onze schattingen worden in de eerste plaats bepaald door recente veilingopbrengsten van vergelijkbaar werk. Ze houden geen rekening met aankoopprijzen of eerdere taxaties. De fysieke beoordeling vindt plaats na de aflevering van de stukken en geschiedt bij ons op kantoor, door externe experts. Wij werken uitsluitend met specialisten, van wie de kennis en ervaring een betrouwbaar oordeel garanderen. Aansluitend ontvangt u een definitieve schatting waarna alle bedragen, inclusief de inzet (minimumprijs) in een overeenkomst worden vastgelegd.

Waar en wanneer kan ik mijn inzending afleveren?
U kunt uw inzending (laten) bezorgen op werkdagen van van 10 – 17 uur op het kantoor van Adams. Herengracht 458 bg, 1017 CA Amsterdam. Het is wel handig als u uw komst even per email aankondigt.

Kan ik de verkoop nog annuleren?
De mogelijkheid om na de veiling nog te annuleren is er niet. Voor alle partijen is de hamerprijs bindend. Met de overeenkomst verleent u ons het recht om uw inzending voor u te verkopen volgens de vastgelegde afspraken.