het veilinghuis van NRC Handelsblad

U kunt weer inzenden!

10e veiling: Kunst
Na 90 jaar weer boven waterAbsoluut meesterwerk van Floris VersterInzet euro 10000nbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbsp Opbrengst euro 72500

Na 90 jaar weer boven water

Absoluut meesterwerk van Floris Verster

Inzet € 10.000               Opbrengst € 72.500

Dit najaar organiseren we voor de tiende keer een NRC Veiling. Dit concept - het koppelen van een excellente bron aan een al even uitgelezen publiek - blijkt een groot succes te zijn. De laatste keer werd zelfs meer dan 90% van de stukken verkocht. En soms voor verrassend hoge prijzen zoals de voorbeelden hieronder laten zien.
Wilt u meedoen? Inzenden is zeer simpel. U stuurt ons via de pagina VERKOPEN op deze website een foto met een korte beschrijving en onze experts doen u een voorstel op basis van een - gratis - waardebepaling. Bij akkoord wordt uw inzending opgenomen in de catalogus die half november via veilingplatform Invaluable een miljoenenpubliek zal bereiken. De veiling loopt af op 3 en 4 december. De termijn voor de fysieke inzending sluit op 1 oktober aanstaande.

We veilen schilderijen en tekeningen, grafiek, beelden, foto’s en toegepaste kunst. Onze belangstelling gaat speciaal uit naar werken van hoge, verzamelwaardige kwaliteit.

Veilingrecord voor Floris Verster

Ooit werd er € 40.000 voor een schilderij van Floris Verster betaald. Dat record is uit de boeken. Op de NRC Veiling van 11 juni j.l. eindigde het bieden pas bij € 72.500 (incl. kosten, hamerpijs € 57.000) en ditmaal voor een waskrijttekening die op € 10.000 was ingezet. Het Warmonderhek, een werk uit 1894 dat bijna 90 jaar uit beeld was, wordt beschouwd als een hoogtepunt uit het oeuvre van de Leidse meester en een van de vroegste voorbeelden van het Nederlands modernisme.

Er kwamen meer museale stukken uit het bezit van NRC-lezers te voorschijn. Die in een aantal gevallen ook werkelijk in een openbare instelling terechtkwamen:

Naakte John en Yoko naar Sexmuseum op de Ramblas

Twee expliciete foto’s die John Lennon en Yoko Ono met de zelfontspanner maakten, zijn - ook voor de Nederlandse vakantieganger - voortaan in Barcelona te bekijken. Het Museo de la Erotica kon het tweetal voor ruim € 3.300 (inzet € 300) toevoegen aan de toch al uitbundige collectie.

UB Leiden koopt Indonesische spotprenten voor KITLV-collectie

Een van de meest opmerkelijke inzendingen voor de veiling was een kleine collectie originele tekeningen in waterverf uit 1947 die oproepen tot actie tegen de Nederlanders. Ze kwamen na bijna 70 jaar te voorschijn uit de nalatenschap van een Nederlandse marechaussee. De Leidse Universiteitsbibliotheek is zeer opgetogen over deze aanwinst omdat er vrijwel geen vergelijkbaar materiaal is overgeleverd. Ook voor dit kavel werd gevochten, het bieden begon bij € 800 en pas bij € 3.800 (incl. kosten) gaf de tegenstand zich gewonnen.  

Maar ook werk van de wat courantere namen liet soms spectaculaire gevechten zien. Onze strategie van laag inzetten levert dan zoveel competitie op dat zelfs de hoogste schattingen vele malen worden overtroffen. Soms tot meer dan het tienvoudige ...

Zend nu in!
Met een zeer hoog verkooppercentage en een flink aantal opmerkelijke opbrengsten overtrof de negende NRC-veiling opnieuw voorgaande edities. Dat betekent natuurlijk niet dat we hoge prijzen kunnen garanderen. Ook met dit effectieve concept hebben we te maken met een enorm overaanbod op de markt, met name van grafiek, met vele tientallen internetveilingen per dag en met de mode: iedereen wil dezelfde namen. Maar van ons krijgt u een eerlijke schatting, gebaseerd op recente resultaten en weet u vooraf wat de minimale opbrengst zal zijn. Dát u verkoopt is wel zo goed als zeker. Na de aftersale was er de laatste keer nog maar 5% van alle stukken over.  

 

Klein maar meer dan fijnEen signature piece van John HoylandInzet euro 1500nbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbsp Opbrengst euro 21140nbsp

Klein maar meer dan fijn

Een signature piece van John Hoyland

Inzet € 1.500                    Opbrengst € 21.140

 

Sol LEWITT (1928 - 2007)
Sol LEWITT (1928 - 2007)
Rettangoli di colore [Rectangles of Color], 1994
Houtsnede op Tosa-Misumi papier, gesigneerd en genummerd 'Lewitt 35/100’
Inzetprijs € 700
Opbrengst € 4.580
(N.B. opbrengst incl. kosten)
Resultaten >