het veilinghuis van NRC Handelsblad

U kunt weer inzenden!

NRC veilt kunst met opmerkelijke resultaten
Louise Bourgeois Je t39aime 1977 Rode inkt op papier tweezijdig Schatting euro 40000  euro 60000 Inzet euro 35000 opbrengst incl kosten euro 65945Je trsquoaime 300 strafregels van Louise BourgeoisInzenden is zeer simpel staat er op de pagina VERKOPEN van deze website En dat is het ook Maar door die lage drempel is het niet uitsluitend lsquoonvervreemdbaar cultureel erfgoedrsquo wat er binnenkomt Er kan dus streng geselecteerd worden Daarbij wordt vanzelfsprekend naar de kwaliteit gekeken maar ook naar de oorspronkelijkheid Reproducties worden niet geveild En daar leek het in dit geval om te gaan in 1994 werd een gelimiteerde oplage van 1000 gezeefdrukte kussenslopen naar deze tekening gepubliceerd door de Tate Gallery LondenGeen kussensloopMaar dit was geen kussensloop het bleek het origineel uit 1977 rechtstreeks afkomstig van de kunstenaar en onder meer tentoongesteld in het Louvre in Centre Pompidou in het Helsinki City Art Museum en in het KroumlllerMuumlller MuseumSleutelwerkDeze overrompelende tekening is een van de sleutelwerken in het oeuvre van Louise Bourgeois Omgaan met trauma39s uit de kindertijd angst en pijn en proberen de behoefte aan liefde en verbondenheid te vervullen zijn haar kernthema39s Zoals blijkt uit haar Red Roomproject 1994 is de rode kleur voor Louise Bourgeois een symbool van schaamte wrok en geweld In deze installatie zien we een kinderkussen geborduurd met 39je t39aime39 geperst op een bed tussen twee scharlaken volwassen kussens  een krachtige metafoor van de schreeuw van een kind om liefde voor haar afwezige ouders Een kind dat is binnengedrongen in hun domein in de verborgen wereld van volwassenen en dat nieuwe lading geeft aan de frase die ze haar overspelige vader zo vaak tegen haar moeder hoorde gebruikenManifest van liefde Zeventien jaar eerder al in 1977 creeumlert Louise Bourgeois dit meeslepend manifest van liefde als zelf opgelegde straf door met passie 300 keer 39Je t39aime39 in rode viltstift op rasterpapier te schrijven 300 terwijl ze er maar 100 nee 200 had opgekregen schrijft ze erboven Liefde en dwang een paradox die met grote visuele kracht gestalte krijgt in de dansende rode letters tegenover de regels de rijen en het raamwerk Volbloed Louise Bourgeois de verbeelding wint Net als de liefde Dit unieke cruciale werk van museumkwaliteit is het bewijs

Louise Bourgeois. Je t'aime, 1977. Rode inkt op papier, tweezijdig. Schatting € 40.000 - € 60.000. Inzet € 35.000, opbrengst incl. kosten € 65.945

Je t’aime. 300 strafregels van Louise Bourgeois

Inzenden is zeer simpel staat er op de pagina VERKOPEN van deze website. En dat is het ook. Maar door die lage drempel is het niet uitsluitend ‘onvervreemdbaar cultureel erfgoed’ wat er binnenkomt. Er kan dus streng geselecteerd worden. Daarbij wordt vanzelfsprekend naar de kwaliteit gekeken, maar ook naar de oorspronkelijkheid. Reproducties worden niet geveild. En daar leek het in dit geval om te gaan: in 1994 werd een gelimiteerde oplage van 1000 gezeefdrukte kussenslopen naar deze tekening gepubliceerd door de Tate Gallery, Londen.

Geen kussensloop

Maar dit was geen kussensloop, het bleek het origineel uit 1977, rechtstreeks afkomstig van de kunstenaar en onder meer tentoongesteld in het Louvre, in Centre Pompidou, in het Helsinki City Art Museum en in het Kröller-Müller Museum.

Sleutelwerk

Deze overrompelende tekening is een van de sleutelwerken in het oeuvre van Louise Bourgeois. Omgaan met trauma's uit de kindertijd, angst en pijn, en proberen de behoefte aan liefde en verbondenheid te vervullen, zijn haar kernthema's. Zoals blijkt uit haar Red Room-project (1994) is de rode kleur voor Louise Bourgeois een symbool van schaamte, wrok en geweld. In deze installatie zien we een kinderkussen geborduurd met 'je t'aime' geperst op een bed tussen twee scharlaken volwassen kussens - een krachtige metafoor van de schreeuw van een kind om liefde voor haar afwezige ouders. Een kind dat is binnengedrongen in hun domein, in de verborgen wereld van volwassenen en dat nieuwe lading geeft aan de frase die ze haar overspelige vader zo vaak tegen haar moeder hoorde gebruiken.

Manifest van liefde

Zeventien jaar eerder al, in 1977, creëert Louise Bourgeois dit meeslepend manifest van liefde als zelf opgelegde straf, door met passie 300 keer 'Je t'aime' in rode viltstift op rasterpapier te schrijven. 300, terwijl ze er maar 100, nee 200 had opgekregen, schrijft ze erboven. Liefde en dwang, een paradox die met grote visuele kracht gestalte krijgt in de dansende rode letters tegenover de regels, de rijen en het raamwerk. Volbloed Louise Bourgeois: de verbeelding wint. Net als de liefde. Dit unieke, cruciale werk van museumkwaliteit is het bewijs.

Ook kunst verkopen?

Onze veilingen blijken een groot succes. De laatste keren werd zelfs meer dan 97% van de stukken verkocht. En soms voor verrassend hoge prijzen zoals de voorbeelden hiernaast laten zien (NB inclusief alle kosten).

Wilt u meedoen? Inzenden is zeer simpel. Via VERKOPEN stuurt u ons een foto met een korte beschrijving en onze experts doen u een voorstel op basis van een - gratis - waardebepaling. Bij akkoord wordt uw inzending opgenomen in de catalogus die half november via veilingplatform Invaluable een miljoenenpubliek zal bereiken. De veiling loopt af op 7 en 8 december.

De termijn voor de fysieke inzending sluit op 15 oktober aanstaande.

We veilen schilderijen en tekeningen, grafiek, beelden, foto’s en toegepaste kunst*. Onze belangstelling gaat speciaal uit naar werken van hoge, verzamelwaardige kwaliteit.

Stuur nu in via nrcveilingen.nl/verkopen NB. in verband met het sluiten van de termijn voor het afleveren van de stukken heeft digitale inzending voor de komende veiling alleen nog zin als u in staat bent om de werken vóór 16 oktober te (laten) bezorgen. Alle werken worden bij ons namelijk fysiek beoordeeld, professioneel gefotografeerd en beschreven en na de publicatie van de catalogus getoond aan onze klanten.

Resultaten van de veiling van 22 en 23 juni:

Fine Art (lots 1 - 162)

Modern & Contemporary Art (lots 163 - 372)

NB Om de resultaten te kunnen zien moet u even inloggen bij Invaluable (rechtsboven op de cataloguspagina). Heeft u nog geen account dan kunt u zich simpel aanmelden via Sign up.

VIDEO

Een kennismaking en een overzicht in vogelvlucht van de jubileumveiling van december 2018 vindt u op Youtube. Daar staan ook tien filmpjes over een aantal spraakmakende stukken van die veiling.

*We organiseren geanimeerde veilingen waar de prijs bij opbod tot stand komt. Om voldoende competitie uit te lokken zetten we laag in. Onze schattingen zijn gebaseerd op werkelijk gerealiseerde veilingresultaten voor zo vergelijkbaar mogelijk materiaal. We kunnen dus geen rekening houden met door u betaalde bedragen of met taxaties voor de verzekering. Het is goed om te bedenken dat de waarde van aankopen in de galerie, in de kunsthandel of op een beurs na aftrek van de marge, de btw en de kosten van de koper in de regel niet meer dan een derde bedraagt van de vraagprijs. Uiteraard wordt voor kunstenaars voor wie de belangstelling is toegenomen meer betaald maar daar staat een grote groep tegenover van wie de verkoopbaarheid alleen maar daalt. Omdat dit laatste meestal een onomkeerbare trend is, is verkopen vaak toch verstandiger dan bewaren. Dankzij ons publiek realiseren we in de meeste gevallen namelijk zonder meer de huidige marktwaarde.

Verder leent de veiling zich slecht voor de presentatie van kunstenaars voor wie zich nog geen eigen publiek heeft gevormd. Om die reden zal eigen werk van lezers meestal niet voor de veiling in aanmerking komen.

Nieuwsbrief

Wilt u onze aankondigingen per mail ontvangen dan kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Gerrit Benner Landschap 196970 Olieverf op doek gesigneerd Schatting euro 20000  euro 30000 Inzet euro 12000 opbrengst incl kosten euro 47563nbsp

Gerrit Benner. Landschap, 1969/70. Olieverf op doek, gesigneerd. Schatting € 20.000 - € 30.000. Inzet € 12.000, opbrengst incl. kosten € 47.563

 

Marlene Dumas.
Marlene Dumas. Billie Holiday, 1994. Litho in kleur, genummerd en gesigneerd. Schatting € 3.000 - € 5.000. Inzet € 1.800, opbrengst incl. kosten € 14.533
Resultaten >