het veilinghuis van NRC Handelsblad

Veiling online!

Bijna 500 kunstwerken van NRC-lezers
Adriaen van de Velde Jong stel met een bokkenwagen 1655 Olieverf op doek 30000  50000 Bieden vanaf 20000Meester van het Hollandse landschapAdriaen van de Velde 1636 ndash 1672 werd slechts 35 jaar oud maar schilderde toch een fenomenaal oeuvre bij elkaar Zeker als je in aanmerking neemt dat hij met zijn verfijnde techniek ook nog veel werk van tijdgenoten van figuren voorzag Zijn schilderijen hangen onder meer in het Rijksmuseumhet Louvre en het British MuseumGeen zeeschilder Willem van de Velde sr en jr zijn wereldberoemd om hun zeegezichten zoon Adriaen koos voor het land Een van zijn karakteristieke bosgezichten komt nu onder de hamer Groepsportret van een gezin in een bosrijk landschap getiteld Maar het schilderij vertelt iets andersWat zien we Allereerst de blauwe jurk Van de Velde is soeverein in zijn salonvoorstellingen in agrarische of bosrijke setting En hij past hiermee een beproefde stijlfiguur toe hij plaatst lsquohet subliemersquo naast lsquohet banalersquo waardoor er meteen iets gebeurt op het schilderij Maar wat Een gezin zien we niet hooguit een paartje en misschien een huwelijksaanzoekHuwelijk of ontucht Voor wie dat wil vertelt het schilderij een ander verhaalDe man heeft Cupido besteld Diens wagen wordt getrokken door een bok symbool van wellust en ontucht Ver gezocht Aan de blik van de vrouw te zien niet Daar is ze in haar mooiste jurk het bos ingegaan en nu blijkt de man een heel ander plan te hebbenIn alle gevallen heeft de grote meester niet alleen een conversation piece nagelaten maar eerst en vooral een ontzettend leuk schilderij

Adriaen van de Velde. Jong stel met een bokkenwagen, 1655. Olieverf op doek (30.000 - 50.000). Bieden vanaf 20.000

Meester van het Hollandse landschap

Adriaen van de Velde (1636 – 1672) werd slechts 35 jaar oud maar schilderde toch een fenomenaal oeuvre bij elkaar. Zeker als je in aanmerking neemt dat hij met zijn verfijnde techniek ook nog veel werk van tijdgenoten van figuren voorzag. Zijn schilderijen hangen onder meer in het Rijksmuseum,het Louvre en het British Museum.

Geen zeeschilder

Willem van de Velde sr. en jr., zijn wereldberoemd om hun zeegezichten, zoon Adriaen koos voor het land. Een van zijn karakteristieke bosgezichten komt nu onder de hamer: Groepsportret van een gezin in een bosrijk landschap getiteld. Maar het schilderij vertelt iets anders.

Wat zien we?

Allereerst de blauwe jurk. Van de Velde is soeverein in zijn salonvoorstellingen in agrarische of bosrijke setting. En hij past hiermee een beproefde stijlfiguur toe: hij plaatst ‘het sublieme’ naast ‘het banale’ waardoor er meteen iets gebeurt op het schilderij. Maar wat? Een gezin zien we niet, hooguit een paartje en misschien een huwelijksaanzoek.

Huwelijk of ontucht?

Voor wie dat wil vertelt het schilderij een ander verhaal.
De man heeft Cupido besteld. Diens wagen wordt getrokken door een bok, symbool van wellust en ontucht. Ver gezocht? Aan de blik van de vrouw te zien niet. Daar is ze in haar mooiste jurk het bos ingegaan en nu blijkt de man een heel ander plan te hebben.

In alle gevallen heeft de grote meester niet alleen een conversation piece nagelaten maar eerst en vooral een ontzettend leuk schilderij.

       maandag 14 december:
       18.30 uur: Fine Art & Aboriginal Art

       dinsdag 15 december:
       18.30 uur: Modern & Contemporary Art

 

Unieke werken van Harland Miller, Adriaen van de Velde, Andy Warhol en vele anderen

Lezers zonden weer massaal in met als gevolg dat we opnieuw een prachtige selectie van kunstwerken kunnen aanbieden. En dit als altijd met onweerstaanbaar lage inzetprijzen.

We kozen een kleine 500 werken, verdeeld over twee avonden, van kunstenaars als Ben Akkerman, Pierre Alechinsky, Floris Arntzenius, Arman, Armando, Siep van den Berg, Francis Bacon, Anna-Eva Bergman, Joost Baljeu, Eva Besnyö, Willy Boers, Bram Bogart, Kees Bol, Pierre Bonnard, Johannes Bosboom, G.H. Breitner, Christo, Constant, Edgar Degas, Sonia Delaunay, Johan Dijkstra, Jim Dine, Marlene Dumas, Ferdinand Erfmann, M.C. Escher, Charles Eyck, Geert van Fastenhout, Alphons Freijmuth, Leo Gestel, Georg Grosz, Sigurdur Gudmundsson, Klaas Gubbels, Keith Haring, Nola Hatterman, Henk Helmantel, Jeroen Henneman, Anton Heyboer, Damien Hirst, JCJ Vanderheyden, Emily Kame Kngwarreye, Frans Langeveld, Sol Lewitt, Johan Hendrik van Mastenbroek, H.W. Mesdag, Joan Mirò, Joop Moesman, Carel de Moor, Cole Morgan, Marc Mulders, Charlotte Mutsaers, Dorothy Napangardi, Erwin Olaf, Pablo Picasso, Lyubov Popova, Minnie Pwerle, Hendrik Reekers, Jan Saudek, Jan Schoonhoven, Norbert Schwontkowski, Jan Sluijters, Władysław Strzemiński, Park Eun Sun, Walasse Ting, Bram en Lilly van Velde-Klöker, Geer van Velde, Kees Verkade, Xie Nanxing, Kees Verwey, Jan Voerman, Jannes de Vries, Nicolaas van der Waay, Co Westerik, Matthieu Wiegman, Carel Willink, Jan Wolkers en Reinier Zeeman.

Kijken en bieden
De gehele veiling vindt online plaats, u kunt nu al meebieden. Foto’s en beschrijvingen geven samen een betrouwbaar beeld van de werken. De feilen zijn uitputtend beschreven.
Kijken is uiteraard mogelijk maar gezien de corona-richtlijnen uitsluitend na afspraak per email: mail@nrcveilingen.nl

Nieuwsbrief

Wilt u onze aankondigingen per mail ontvangen dan kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Andy Warhol Flash ndash November 22 1963 1968 Portfolio met 11 gesigneerde zeefdrukken 60000  70000 De complete editie in perspex box werd niet eerder in Nederland geveild

Andy Warhol. Flash – November 22, 1963, 1968. Portfolio met 11 gesigneerde zeefdrukken (60.000 - 70.000). De complete editie in perspex box werd niet eerder in Nederland geveild

Harland Miller
Harland Miller. Don't let the bastards cheer you up, 2010. Gouache op papier, gesigneerd (30.000 – 50.000). Bieden vanaf 20.000
Kijk en bied >