het veilinghuis van NRC Handelsblad

De tiende NRC Veiling is in voorbereiding

3 & 4 december: Kunst
Na 90 jaar weer boven waterAbsoluut meesterwerk van Floris VersterInzet euro 10000nbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbsp Opbrengst euro 72500

Na 90 jaar weer boven water

Absoluut meesterwerk van Floris Verster

Inzet € 10.000               Opbrengst € 72.500

Dit najaar organiseren we voor de tiende keer een NRC Veiling. Dit concept - het koppelen van een excellente bron aan een al even uitgelezen publiek - blijkt een groot succes te zijn. Dat mag ook blijken uit de inzendingen die voor de komende veiling zijn binnengekomen. Veel grote namen, buitengewone kwaliteit, interessante provenance, uniek of in oplage maar altijd geselecteerd en gepresenteerd met de expertise en de aandacht die u van ons mag verwachten.

Wilt u meebieden? Of de veiling gewoon vanuit uw stoel volgen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief en u krijgt bericht als de catalogus online staat. De veiling loopt af op 3 en 4 december aanstaande.

We veilen schilderijen en tekeningen, grafiek, beelden, foto’s en toegepaste kunst. En dit met betrouwbare beschrijvingen, duidelijke foto’s, opmerkelijk lage inzetbedragen en zonder dat u zich hoeft te verplaatsen: toegankelijker kunnen we kunst niet maken. Wilt u ons aanbod wel met eigen ogen zien, noteert u dan vast de datum van onze kijkdag, 2 december a.s.

Over de afgelopen veiling:

Veilingrecord voor Floris Verster

Ooit werd er € 40.000 voor een schilderij van Floris Verster betaald. Dat record is uit de boeken. Op de NRC Veiling van 11 juni j.l. eindigde het bieden pas bij € 72.500 (incl. kosten, hamerpijs € 57.000) en ditmaal voor een waskrijttekening die op € 10.000 was ingezet. Het Warmonderhek, een werk uit 1894 dat bijna 90 jaar uit beeld was, wordt beschouwd als een hoogtepunt uit het oeuvre van de Leidse meester en een van de vroegste voorbeelden van het Nederlands modernisme.

Er kwamen meer museale stukken uit het bezit van NRC-lezers te voorschijn. Die in een aantal gevallen ook werkelijk in een openbare instelling terechtkwamen:

Naakte John en Yoko naar Sexmuseum op de Ramblas

Twee expliciete foto’s die John Lennon en Yoko Ono met de zelfontspanner maakten, zijn - ook voor de Nederlandse vakantieganger - voortaan in Barcelona te bekijken. Het Museo de la Erotica kon het tweetal voor ruim € 3.300 (inzet € 300) toevoegen aan de toch al uitbundige collectie.

UB Leiden koopt Indonesische spotprenten voor KITLV-collectie

Een van de meest opmerkelijke inzendingen voor de veiling was een kleine collectie originele tekeningen in waterverf uit 1947 die oproepen tot actie tegen de Nederlanders. Ze kwamen na bijna 70 jaar te voorschijn uit de nalatenschap van een Nederlandse marechaussee. De Leidse Universiteitsbibliotheek is zeer opgetogen over deze aanwinst omdat er vrijwel geen vergelijkbaar materiaal is overgeleverd. Ook voor dit kavel werd gevochten, het bieden begon bij € 800 en pas bij € 3.800 (incl. kosten) gaf de tegenstand zich gewonnen.  

Maar ook werk van de wat courantere namen liet soms spectaculaire gevechten zien. Onze strategie van laag inzetten levert dan zoveel competitie op dat zelfs de hoogste schattingen vele malen worden overtroffen. Soms tot meer dan het tienvoudige ...

Inzenden voor veiling 11?

Met een zeer hoog verkooppercentage en een flink aantal opmerkelijke opbrengsten overtrof de negende NRC-veiling opnieuw voorgaande edities. Dat betekent natuurlijk niet dat we hoge prijzen kunnen garanderen. Ook met dit effectieve concept hebben we te maken met een enorm overaanbod op de markt, met name van grafiek, met vele tientallen internetveilingen per dag en met de mode: iedereen wil dezelfde namen. Maar van ons krijgt u een eerlijke schatting, gebaseerd op recente resultaten en weet u vooraf wat de minimale opbrengst zal zijn. Dát u verkoopt is wel zo goed als zeker. Na de aftersale was er de laatste keer nog maar 5% van alle stukken over. Via onze site kunt u gemakkelijk zelf inzenden.

 

Via Rome naar huisEen signature piece van John HoylandInzet euro 1500nbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbspnbsp Opbrengst euro 21140nbsp

Via Rome naar huis

Een signature piece van John Hoyland

Inzet € 1.500                    Opbrengst € 21.140

 

Sol LEWITT (1928 - 2007)
Sol LEWITT (1928 - 2007)
Rettangoli di colore [Rectangles of Color], 1994
Houtsnede op Tosa-Misumi papier, gesigneerd en genummerd 'Lewitt 35/100’
Inzetprijs € 700
Opbrengst € 4.580
(N.B. opbrengst incl. kosten)
Resultaten >